Çocuğunuz İştahsız mı?
Çocuklar sağlıklı ve doğru gelişebilmek için uygun miktar ve çeşitlilikte besinler yemelidir. Büyümeyi sağlayacak enerjiyi, yeni dokuların yapımı için gerekli olan proteini, güçlü kemikler için gerekli olan kalsiyum ve kan yapımı için gerekli olan demir gibi vitamin ve mineralleri, kabızlığı önleyecek posalı yiyecekleri ve yeterli sıvıyı almalıdır. Çocuk hastalandığında, iştahı kapandığında biraz daha fazla esnek ve destekleyici olmak gerekebilir. Yemeklerin besin değerinin mümkün olduğunca yüksek olmasına dikkat edilmelidir.

Çocuklar Hangi Dönemlerde İştahsız Olurlar?
• Ağırlık ve boyları yaşları itibariyle olması gerekenin yüzde 25 gerisinde olan çocuklar genellikle iştahsızdırlar. Bu çocukların büyüme programı yavaş seyredeceğinden kendi yaşlarındaki iri çocukların neredeyse yarısı kadar yerler. Yemeleri için bir çocukluk boyu uğraşılanlar bu guruptaki çocuklardır. • Diş çıkarma ve hastalık dönemleri bebeklerin iştahlarının neredeyse sıfırlandığı dönemlerdir. Bu dönemlerinde onlara sıvı ve kalori sağlamak öncelik olmalıdır. Yemeleri için aşırı zorlandıklarında yemeden soğurlar, adeta korkarlar. Hastalık sürecinin geçmesi beklenmelidir. İyileşince veya dişi patlatınca iştah da yerine gelmeye başlar. • Günlük yaşamda meydana gelen ani değişiklikler de özellikle ‘tutucu’ bebeklerin iştahını etkiler. Taşınma, tatil, anneannede kalma, ebeveynlerin ayrılması veya iş nedeniyle uzaklaşması başlıca önemli hayat değişiklikleridir. • Büyüme hızı ile beslenme miktarı doğru orantılıdır. İlk sene doğum kilosunun 3 misline ulaşan bebekler bir yaşından sonra daha az yemeğe başlar. Çünkü ilk seneden sonra tartı alım hızı üçte bire düşer. İlk sene 6-7 kilo alan bebekler ikinci sene sadece 2 kilo alırlar. Anne babanın bu durumu bilerek çocuklarını daha fazla yemek için zorlamamaları gerekir.

Çocukların Daha Çok Yemesini Sağlamak İçin Neler Yapabiliriz?
• Çocuğunuzla birlikte sofraya oturun ve yemek saatini eğlenceli hale getirin. • Çocuğunuzu yemek yemeğe özendirin ve iyi yediğinde ödüllendirin. Asla onunla yemek konusunda tartışmayın. • Üç ana öğün yerine küçük ama daha sık öğünler işe yarayabilir. • Yiyecek seçimi ve hazırlanmasına çocuğunuzu da katın. • Yemeklerin görüntülerinin çekici olmasına dikkat edin. Örneğin, sebzeleri ve yumuşak ekmeği bisküvi kesicisiyle şekillendirin. Masaya süslü bir peçete koyun veya değişik bir pipetle meyve suyunu sunun.

YİYECEKLER İÇİN BAZI ÖNERİLER
Kahvaltı: Bazen çocuklar kahvaltıda çok iyi yemelerine rağmen günün geri kalanında iştahsız olur. Bu çocuklara kahvaltı dışında da süt ile birlikte kahvaltılık mısır gevreği, yağlı ekmek, meyve suyu, yumurta, jambon ve sosis verebilirsiniz. Ancak unutmayın ki, geleneksel yiyecekler ve yemek zamanlarına uymaktansa çocuğunuzun yiyecek seçimlerine uymanız daha uygun olur. Ana Öğünler: Çocuğunuz et, sebze ya da patates gibi yiyeceklerden yemezse telaşlanmayın. Bunların yerine sosis, yağda kızarmış balık parçaları, hamburger cinsi besinler, pizza, yumurta ve peynir verebilirsiniz. Bezelye, havuç ve domates gibi renkli sebzeleri deneyin. Ayrıca lahana, karnabahar ve ıspanak gibi sebzeleri de deneyebilirsiniz. Patatesi kızarmış, fırınlanmış ve kaynamış patates olarak ya da püre halinde verebilirsiniz. Fırınlanmış patatesin içine tereyağı, peynir, kuru fasulye ya da ton balığı koyarak besin değerini artırabilirsiniz. Üzerine tereyağı sürülmüş ekmek, makarna ya da pilav da aynı işi görebilir.

Yatmadan önce: Sütlü bir içecek ile yağlı ekmek ya da bisküvi verebilirsiniz. TATLILAR VE PUDİNGLER Tatlıları her zaman yemeklerden sonra verin. Çocuğunuz çabuk doyuyorsa tatlıyı yemekten bir saat sonra vermeyi deneyin. Meyveli yoğurt, süt, meyve, jöle, dondurma, kek verebileceğiniz tatlılara birkaç örnektir. Unutmayın, çocuğunuzun iştahı yemek saatinde iyi olmasa da başka zamanlarda iyi olabilir. Denemekten çekinmeyin ve esnek olun. İÇECEKLER Çocukların gün boyunca bolca sıvı almaları gerekir. Çocuğun sevdiği herhangi bir içecek sıvı ihtiyacını karşılar ancak her gün yarım litre Pınar Süt ve bir bardak portakal suyu verilmesi yararlıdır. İçecekler çocuklarda tokluk hissi yaratacağından yemeklerden önce verilmemelidir.