Gereksiz Antibiyotik Bağışıklık Sistemini Zayıflatır
Vücudumuzda biri mikroplara karşı koruyan bağışıklık sistemi, diğeri ise alerjiye neden olan bağışıklık sistemi olmak üzere iki ayrı bağışıklık sistemi vardır. Doğumdan sonra ilk altı ay anneden geçen bağışıklık sistemi bebekleri korur. Altıncı aydan sonra bebekler kendi bağışıklık sistemini oluşturmaya başlar. Daha sonra geçirilen enfeksiyonlarla bağışıklık sistemi kuvvetlenir. Ayrıca bebeklere yapılan aşılar da bu bağışıklık sistemini artırır. Bağışıklık sistemi kendini güçlendirmeye devam eder ve 12 yaşında artık bağışıklık sistemi tam anlamıyla gelişmiş olur. Bağışıklık sistemi bu görevlerini, yaşam süresi boyunca sürdürür ancak bazı koşullarda bağışıklık sistemi zayıflar.

İlk 2 yıl gereksiz antibiyotik kullanmaktan kaçınmak çok önemli

Bebekler doğduğunda alerjiye eğilime neden olan bağışıklık sistemi diğer bağışıklık sistemine göre daha kuvvetlidir. Daha sonra bebeğin mikroplarla karşılaşmaya başlamasıyla birlikte mikroplara karşı koruyan bağışıklık sistemi kuvvetlenmeye başlar. Bu da alerjik hastalıkların ortaya çıkmasını engeller. Bu nedenle özellikle doğumdan sonra ilk iki yıl gereksiz yere antibiyotik kullanmamaya gayret göstermek gerekir. Gereksiz yere kullanılan antibiyotikler mikroplara karşı koruyan bağışıklık sistemini zayıflatır. Bu bağışıklık sistemi zayıflayınca da alerjiye neden olan bağışıklık sistemi daha aktif hale gelir ve alerjik hastalıkların ortaya çıkmasına davetiye çıkarmış olur. Özellikle gribal enfeksiyonlarda antibiyotik kullanmamak gerekir. Antibiyotiklerin gribe hiçbir faydası yoktur. Boğaz enfeksiyonlarının yüzde 85’i virüslere bağlıdır ve antibiyotik gerekmez. Antibiyotik gerekliliğini gösteren 39 derecenin üstünde ateş, boğazda sarı renkte kript dediğimiz iltihapların görülmesi durumlarında antibiyotik kullanmak gerekebilir.

Bağışıklığı güçlendirmek için beslenme önerileri

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için sebze, meyve tüketilmesi, kefir, yoğurt gibi probiotik içeren gıdaların tüketilmesi, doğumdan sonra ilk 6 ay sadece anne sütü alınması ve 2 yaşın sonuna kadar emzirmenin devam ettirilmesi, kış aylarında balık tüketilmesi önemlidir. Sonuç olarak gribal enfeksiyonlarda antibiyotik alınmamalı. 38.5 derecenin üstünde ateş olmadıkça antibiyotik kullanmamaya özen gösterilmeli. Çocuklara bağışıklık sistemini kuvvetlendirecek besinler verilmeli. Aşıları düzenli yaptırılmalı. Bu şekilde çocukların bağışıklık sistemi daha da kuvvetlenir ve başta astım olmak üzere alerjik hastalıklardan korunulur.