ÇOCUĞUMUN BESLENME ÇANTASINDA NELER OLMALI?

OKUL DEMEK; ÇALIŞMAK, DERS DİNLEMEK, ÖĞRENMEK, OYUN OYNAMAK VE SPOR YAPMAK DEMEK... BÜTÜN BUNLARIN KALİTESİNİN ARTMASI İÇİN DE SAĞLIKLI BESLENME ŞART. TATİLDEYKEN EVİNİZDE SAĞLIKLI BESLENEN ÇOCUĞUNUZUN, OKULDA NASIL BESLENMESİ GEREKTİĞİNİ BİLİYOR MUSUNUZ? BESLENME ÇANTASINA NELER KOYMALISINIZ?..

Okul çağındaki çocuklara doğru beslenme alışkanlıklarının kazandırılması, onların daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmelerinin temelini oluşturur. Bu alışkanlık, onların fiziksel ve zihinsel gelişimlerinin yaşlarına uygun olarak tamamlanmasında çok önemli bir rol oynar. Çocuk beslenmesinde çeşitlilik önemlidir, tek taraflı beslenmeyi önermeyiz. “Benim çocuğum yemek seçiyor” dediğinizi duyar gibiyim. Evet, işiniz kolay değil ama çocuğunuza farklı alternatifler sunarak sevmediği besini, sevdiği yiyeceklerle karıştırarak zenginleştirmek elinizde.

İşe çocuğunuza örnek olarak başlayın

Sağlıklı beslenme üç ana ve üç-dört ara öğün prensibine dayanır. Çocuğunuzun ana öğünlerini planlarken dikkat etmeniz gereken, bu öğünlerin dört besin grubunu (et, süt, sebze-meyve, yağ ) içermesini sağlamaktır. Ama sadece menüyü planlamak yetmez, çocuğunuza örnek de olmanız gerekir. Çocuk beslenmesinde en önemli rolü anne- baba oynar. Çocuklar anne ve babalarını taklit ederler. Kahvaltısını yapmadan çıkan veya abur cubur (poğaça, kek, açma) yiyerek kahvaltıyı geçiştiren anne ve babaların çocuklarından kahvaltıyı doğru şekilde planlamasını ve yemesini beklemek biraz haksızlık olur.

Peki ya öğlen yemekleri nasıl olmalı?

Öğlen yemeğini evden getirenler için, tam buğday ekmeği içerisine yapılmış (köfteli, tavuklu, peynirli) sandviçler, yanına söğüş sebze, içecek olarak ayran, süt veya su tercih edilmelidir. Özellikle okul çağındaki çocukların asitli içeceklerden uzak durması, ileriki hayatlarında sağlıklı ve zinde vücut yapısına sahip olmaları açısından çok önemlidir. Yemek veren okullarda ise anne ve babalar mutlaka aylık okul menüsünü takip etmeli, çocuğun beslenmesinin planlamasında aktif rol oynamalıdır. Örneğin o gün öğle yemeği menüsünde mantı veya makarna varsa akşam yemeğinin daha az karbonhidratlı olmasına, eksik kalan et grubu ve sebze grubuna ağırlık vermesine dikkat etmeleri önemlidir.

Annemin yemeğini hiçbir yemeğe değişmem

Okul çantası hazırlanırken içine ara öğün olarak paketli ürünler koymak yerine, kendi yaptığınız ve ne içerdiğini bildiğiniz yemekleri koyun. Ev yapımı, üzümlü, havuçlu, cevizli kek; peynirli-kıymalı poğaça; fındıklı, üzümlü kurabiyeler; yanına süt, ayran veya ev yapımı limonata konulabilir… Meyve özellikle kış aylarında içeriğinde bulunan vitaminlerden dolayı başlıca olmazsa olmazımızdır. Mutlaka günde en az iki porsiyon meyve tüketilmesi gerekir. Kan şekerinin dengelenmesi, uzun süre tokluk vermesi ve ani şeker yükselmesini önlemek için meyveyi ara öğünlerde tek başına değil, yanında mutlaka ceviz, badem, fındıkla tüketmek gerekir. Bu söylediklerim çocuğunuz kadar sizin için de geçerlidir.

En değerli öğün: Kahvaltı

Çocuğun evden çıkma saati ne olursa olsun mutlaka kahvaltı yapmasının sağlanmasını tavsiye ediyoruz. Çocuk için seçilecek sağlıklı alternatifler kısa sürede yenebilen ama uzun süre tok tutacak, enerji, vitamin ve mineral yönünden zengin yiyecekler olmalıdır.

Örnek kahvaltı menüleri:

Sağlıklı bir ders yılı için küçük ipuçları