Sağlıklı Bir Bebek İçin Sağlıklı Bir Hamilelik
Hamilelik döneminde kadınların kendilerine her zamankinden çok daha fazla itina göstermeleri gerekiyor. Yenilen yemeklerden içilen içeceklere, fiziksel aktiviteden kullanılan temizlik ürünlerine kadar normal zamanda hayatın içinde yer alan her türlü faktör hamilelik döneminde tehlikeli durumlara zemin hazırlayabiliyor.

Bugünlerde hem bebeğin hem de anne adayının sağlığının tehlikeye atılmaması için bir takım noktalara dikkat edilmesi şart. International Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Banu Duru Suiçmez, hamilelerin uzak durmaları gereken faktörleri anlattı.

Pastörize olmamış besinleri yemeyin

Özellikle pastörize edilmemiş sütten yapılan peynirde bulunabilen “Listeria” adlı mikroorganizma erken doğum, gebelik kaybı ya da düşük ağırlıklı bebek sahibi olmaya neden olabiliyor.

Çiğ et ve çiğ deniz mahsullerini tercih etmeyin

Çiğ ette “Toksoplazma Gondii” adında bir parazit bulunabiliyor ve bu parazit gebe kadına bulaştığında tekrarlayan düşükler, bebeklerde sağırlık, görme bozuklukları, sinir sistemi hastalıkları, ateş, sarılık gibi hastalıklara neden olabiliyor. Bu sebeple gebelerin eti ve şarküteri ürünlerini çok iyi pişirerek tüketmeleri gerekiyor. Çiğ deniz ürünleri ve özellikle kabuklu deniz hayvanları(midye, istiridye, karides gibi) besin zehirlenmelerine neden olabildikleri için tüketimlerine çok sıcak bakılmıyor. Balık seçimi yaparken de lüfer, palamut, levrek, sardalye, uskumru ya da somon gibi taze mevsim balıklarının tercih edilmesi gerekiyor. Civa ve ağır metal içerikleri fazla olabilen dip balıkları ve konserve ürünlerinin tercih edilmemesi tavsiye ediliyor. Çünkü ağır metaller bebeklerin sinir sistemine zarar verebilen maddeler arasında yer alıyor.

Saçınızı boyamayın

Saç boyaları, amonyak ve çeşitli kimyasallar içerdiğinden, saç derisine nüfus etmeleri sonucu embriyo üzerine toksik etkilerde bulunabiliyor. Bu sebeple gebeliğin ilk 3 ayından sonra anne adaylarına saçları için organik saç boyası ya da doğal bir bileşen olan kına tercih etmeleri tavsiye ediliyor.

Cildinize akne ilacı ve anti-aging krem sürmeyin

Akne ilaçlarında ve anti-aging kremlerde bulunabilen retinoidler, A vitamini türevleridir ve gebelikte teratojenik etkisi kanıtlanmış, embriyo gelişimi için toksik etkileri olan kimyasallardır. Hamilelik öncesi ve sırasında yüksek doz A vitamini içeren bu ürünleri kullanan kişilerde sağlıksız bebek doğumu riski mevcuttur .

Doktora danışmadan ilaç kullanmayın

İlaçların mutlaka hekime danışılarak kullanılması gerekiyor. Özellikle hamileliğin ilk 3 ayında kullanılan bazı ilaçlar düşüğe ve bebekte anormalliklere neden olabiliyor. Antibiyotik ve ağrı kesici gibi sık kullanılan ilaçlar hekime danışılarak ve sadece zorunlu durumlarda kullanılmalıdır.

Dedektörler, röntgen ve tomografi cihazlarından uzak durun

Bu cihazlar, x-ray ışını ile çalıştıklarından gebelerin maruz kalmaları tehlikeli sonuçlara neden olabiliyor. Çok gerekli tıbbi durumlarda gebelere tıbbi tetkik amacıyla ultrasonografi ve manyetik rezonans(MR) görüntüleme tercih edilmelidir. Zorunlu hallerde dedektörden geçmek yerine üst araması yapılması talep edilmelidir.

Bilgisayar, cep telefonu ve mikrodalga fırını mümkün olduğu kadar kullanmayın Bu cihazların yaydığı radyasyon ve manyetik etki üzerine kanıtlanmış bir veri olmasa da gebelerin bu cihazlar ile minumum etkileşimde bulunmaları tavsiye ediliyor.

Böcek ilacı, amonyak içeren temizleyiciler ve çamaşır suyu ile temas etmeyin

Uçucu toksinler gebelerden uzakta tutulması gereken maddeler arasında yer alıyor. Bu kimyasallar ile temas etmek veya solumak anne ve bebek hayatını ciddi anlamda tehlikeye atabiliyor.