LEZİZ MEZELERLE SOFRALARINIZI RENKLENDİRİN

Yaz aylarında hangi yemekleri pişireceğinize ve yiyeceğinize karar veremediyseniz, hem sizi hem sevdiklerinizi mutlu edecek bir önerimiz var: soğuk ve ılık mezeler...

Bu sayımızda İstanbul’daki “Neyle Neyle Restoran”ın şefi Davut Çokgörmez’den sizin için birbirinden lezzetli tarifler aldık.

Davut Çokgörmez
“Neyle Meyle Restoran” Şefi

 

 

 

 

 

Şakriye

Malzemeler: 

Hazırlanışı: Patlıcanları ve biberleri közleyip kabuklarını soyun. Hepsini küçük küçük doğrayın. Üzerine iki diş doğranmış sarımsağı, şekeri ve tuzu ilave edip karıştırın. Taze fesleğenle süsleyip; dilerseniz soğuk, dilerseniz sıcak servis edebilirsiniz.

Kuşkonmaz 

Malzemeler: 

Hazırlanışı: Kuşkonmazları başından saplarına doğru soyun.  Kaynayan suyun içine atın, iki-üç dakika bekleterek pişirin. Kaynayan sudan çıkardığınız kuşkonmazlari vakit kaybetmeden buzlu suyun içine alın. Bir kâsede Pınar Labne’yi, süzme yoğurdu ve iki kaşık zeytinyağını karıştırın.  Buzlu sudan çıkardığınız kuşkonmazları ve küçük parçalar haline getirdiğiniz cevizleri bu sosa ekleyip karıştırın. Taze fesleğen veya taze nane ile servis yapabilirsiniz.

Hardal soslu levrek

Malzemeler: 

Hazırlanışı: Bir kapta şeker, sirke ve limon suyunu karıştırın. Parça parça doğradığınız levreği bu karışımın içine ekleyip iki saat dinlenmeye bırakın. Bir başka kapta çam fıstığı,  sarımsak, hardal ve zeytinyağını rondodan geçirin. İki saat beklettiğiniz balıkları suyun altında yıkayıp süzün ve hardalla hazırladığınız bu sosla karıştırıp yine iki saat beklettikten sonra limon suyu ile servis edin.

Karidesli patlıcan

Malzemeler: 

Hazırlanışı: Dört adet patlıcanı közleyin ve bütün olarak kabuklarını soyun. Ocaktaki tavanızda tereyağında soteleyin.  Patlıcanı uzunlamasına kesip, içine karidesi doldurun. Üstüne rendelenmiş kaşar peynirini serpip fırına verin. Üzeri kızarınca fırından çıkarın.

Fincan böreği  (70 adet) 

Malzemeler: 

Hazırlanışı: Kaşar peynirini rendeleyin. İçine bir  çay bardağı sütü ve yumurtaları (beyaz ve sarısıyla) kırarak ekleyin ve iyice karıştırın. İlk yufkayi tezgâhın üzerine serin. Hazırladığınız karışımı altıya bölün ve ilk parçayı ilk yufkanın üzerine her yerine eşit gelecek şekilde sürün. Bu işleme son kata kadar devam edin. Son katta yufkanın üzerine bir şey sürmeyin. Bir fincan veya bardağin ağzıyla yufkayı yuvarlaklar halinde kesin. Kestiğiniz bu yuvarlak küçük börekleri kızgın yağda kızartın.

Zeytinyağlı enginar

Malzemeler:

Hazırlanışı: 1 litre suyun içerisine unu, zeytinyağını, tuzu, şekeri ve bir limonun suyunu ekleyip iyice karıştırın. Ayıklanmış olan enginarları, soyulmuş, doğranmış havucu ve patatesi, bütün halindeki arpacık soğanlar ile bütün halindeki sarımsakları suyun içine ekleyin. Ocakta önce hızlı, sonra kısık ateşte 45 dakika pişirin. Dereotuyla servis yapabilirsiniz.

Taze fesleğenli mezgit

Malzemeler:

Hazırlanışı: Mezgitleri doğrayın. Bir kapta limon suyunu, şekeri ve tuzu karıştırıp balıkları bu karışımda marine edin. Kabın üzerini streçle kapatıp dört saat bekletın.  Fesleğeni, çam fıstığını, antep fıstığını,  sarımsağı ve zeytinyağını rondoda çekin. Dört saat beklettiğiniz balığı suda yıkayıp süzün ve hazırladığınız sosla karıştırın. Kabınızı streçle kapatıp iki saat beklettikten sonra limon suyu ile servis edin.