Sağlıklı Beslenme
Bahar Meyveleri
Beslenme, mevsimine göre farklılık gösterse de sağlıklı beslenme her zaman dikkat edilmesi gereken en önemli konudur.
Söz konusu sağlık olunca, dikkat edilmesi gereken en önemli konu beslenmedir. Doğru beslenebilmek için de mevsimine göre doğru sebze ve meyve tüketilmeli.
Kış aylarının sona ermesinden sonra ısınan havayla birlikte, artan enerji gereksinimi daha aza iner. İştah daha rahatlıkla kontrol edilebilir ve daha az kalori alınır. Beslenmemizde de mevsim geçişlerine göre bazı değişiklikler ve düzenlemeler yapmak gerekir.
Artan hava sıcaklığıyla birlikte vücudun artan su ihtiyacı karşılanmalı, güçlü bir bağışıklık sistemi için dengeli beslenilmeli. Bu açıdan bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir.
Baharın gelmesiyle pazarlarda, manavlarda, marketlerde satılan mevsim sebze ve meyve çeşitlerinin artmasıyla birlikte, günlük vitamin ve mineral ihtiyacımızı karşılamak için menümüzde daha fazla sebze ve meyveye yer verebiliriz.
Özellikle antioksidan vitaminlerden olan A ve C vitamininden zengin meyvelerin tüketilmesi, metabolizmanın güçlenmesi ve hastalıklara karşı direncin arttırılması için gerekir.
Bahar mevsimi meyvelerinden can erik, yeni dünya, çilek gibi meyveler vitamin ve mineral açısından zengindir. Sağlığın yanı sıra lezzet ve görünüş açısından da beslenmemize renk katarlar.
Dut, çağla, böğürtlen, yeni dünya, erik, avokado, çilek gibi meyveler bahar mevsimine özgü meyveler arasında yer alır. Bu meyvelerin dışında başka meyveler de yurt dışından ithal edilerek, mevsimi olmamasına rağmen, sofralarımızda yer alabilir.
Dut
Beyaz ve kara rengi bulunur. Kalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitamini içeren dut, kan yapıcı ve enerji veren bir meyvedir. Antikanserojen özellik taşır. Dut, taze ve kuru olarak yenildiği gibi şurup ve pekmez şeklinde de tüketilir.
Çağla
Bahar meyvelerinden olan çağla bademin ham halidir. C vitamini, E vitamini ve Selenyum bakımından zengindir. Antikanserojen olup bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve kalp damar hastalıklarından korunmada etkilidir. Kuruyemiş olarak tüketildiği gibi meyve olarak da yenilir. Ayrıca kuruyemiş olarak bisküvi, pasta, kek gibi tatlılara ve salatalara süsleme amaçlı ve lezzet verici olarak katılır.
Böğürtlen
Kırmızı renkte olup, olgunlaştıkça kararır. C vitamininden zengin bir meyvedir. Antioksidan oranı yüksek olan böğürtlen, bağışıklık sistemini güçlendiren mucizevî bir besindir. İçeriğindeki antosiyaninlerden dolayı şeker düşürücü ve karaciğerde yağlanmayı önleyici etkisi vardır. Omega 3 ve omega 6 yağ asitlerinden de zengin bir meyve olan böğürtlenin sinir sistemini onarıcı, depresyona karşı koruyucu, hafızayı güçlendirici özelliği bulunmaktadır. İçeriğinde bulunan siyanidin adlı bir madde tümör gelişimini önlemektedir. Pektin içeriği yine yüksek olan böğürtlen, kolesterol seviyesinin de azalmasında faydalıdır. Meyve olarak yendiği gibi reçel şeklinde veya tatlılara görüntü ve tat bakımından ilave edilerek kullanılır.
Erik
Ülkemizde can erik, papaz eriği, mürdüm eriği gibi çeşitleri bulunur. Erik potasyum ve magnezyum açısından zengin bir meyvedir. Erikte C vitamini ve beta karoten de bol bulunur. Bu nedenle özellikle kırmızı ve mor eriğin kanser ve kalp hastalığına karşı koruyucu etkisi bulunur. Son yapılan çalışmalar eriğin osteoporoz riskini azalttığını da ortaya koymaktadır. Erik taze meyve olarak yenmenin yanı sıra komposto, reçel, pekmez, marmelat olarak veya kuru olarak da tüketilebilir.
Yeni Dünya
Malta eriği de denir. Yüksek oranda A vitamini içerir. Ayrıca B vitaminleri, fosfor, potasyum ve şeker yönünden zengindir. Bu yönüyle göz ve cilt sağlığını korur. Diyet lifleri ve pektin yönünden de iyi bir kaynak olan yeni dünya, sindirim sisteminin de dostudur. İçeriğinde bulunan antioksidan etkilere sahip flavonoidler hücre hasarını önler, kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki yapar.
Çilek
Rengi, kokusu ve tadı ile en sevilen meyvelerden biri olan çileğin faydaları da çok. Çilekte bol miktarda fosfor ve demir, B, C ve K vitamini bulunur. Çilek vücuttaki antioksidanları arttıran ve kötü kolesterolü, kan yağ oranını düşüren Nrf2 adlı proteini (hücrelerdeki oksidatif strese karşı) arttırmaktadır. İçerdiği antioksidanlardan dolayı bağışıklık sistemini güçlendirir. Taze olarak yendiği gibi reçel, marmelat, şurup, komposto ve tatlılarda tat ve renk katıcı olarak kullanılır.
Avokado
Potasyum, E vitamini ve K vitamini yönünden zengin bir meyvedir. Kalorisinin yüzde 75’i yağdan gelir. İyi kolestrolde (HDL) artışa ve kötü kolestrolde (LDL) düşmeye neden olduğu için kalp damar hastalıklarında olumlu etkisi vardır. İçeriğinde bulunan protein, mineral ve vitaminler küçük çocukların ve hamile bayanların dengeli ve sağlıklı beslenmelerinde çok gerekli olan maddelerdir. Özellikle vejetaryen mutfaklarda sandviç ve salatalarda et yerine kullanılır.